Fiber-To-The-x (FTTx) je zajednička oznaka za širokopojasne mreže. Uvođenje optičke infrastrukture na principu „optika do svakog stana“ (na engleski FTTH-Fiber To The Home) je preduslov za postizanje željenog kvaliteta u pružanju telekomunikacijskih usluga nove generacije. Evropski i svjetski trend je omogućiti svakom korisniku ultra brzi Internet pristup brzinama većim od 30Mbps (u dogledno vrijeme i do 100 Mbps), televiziju visoke rezolucije (HDTV ) pa čak i ultra visoke rezolucije (UHDTV) te tradicionalne telefonije.

Uvođenje optičkih vodova do kuće (na engleski FTTH-Fiber To The Home) jamči dugoročno rješenje svih komunikacijskih zahtjeva jer u doglednoj budućnosti neće biti potrebe za nadogradnjom optičke infrastrukture. Optički kabel ima nekoliko velikih prednosti u odnosu na bakrene. Brzina prijenosa postojana je i na velikim udaljenostima. Na svjetlosne impulse nema negativnog utjecaja elektromagnetskih polja, što znači da optički kablovi mogu biti jednostavno smješteni u cijevi koje već sadrže druge električne vodove s visokim naponom. Optički kablovi ne gube kvalitetu s vremenom, postojeći optički vodovi stari i po 25 godina još uvijek imaju jednako brzu propusnost kao i prvog dana.

FTTH postaje sve popularniji trend, te se pretpostavlja značajno povećanje korištenja širokopojasnih usluga, a posebno usluga brzog širokopojasnog pristupa u FTTH mrežama.

 

Download Free Premium Joomla Templates • FREE High-quality Joomla! Designs BIGtheme.net